Къщата

Дренкова къща се намира в едно от най-красивите български села и архитектурен резерват – с. Ковачевица. Съхранила топлината и уюта на традиционната българска къща, тя ще ви очарова с възрожденската си архитектура и неподвластен на времето дух.

Дренкова къща с. Ковачевица Дренкова къща с. Ковачевица

Къщата е построена изцяло от естествени материали – камък и дърво. От двата просторни чардака се открива прекрасна гледка към селото, околността и невероятно красивата Родопа планина.

Дренкова къща с. Ковачевица Дренкова къща с. Ковачевица

Дренкова къща разполага с голям двор, умело декориран в характерния за селото стил, като неразделна част от него са собствен паркинг за 4-5 автомобила, обособен единствено за нашите гости, лятно барбекю, беседка и просторните зелени площи.

Дренкова къща с. Ковачевица Дренкова къща с. Ковачевица

На разположение на гостите са апартамент и три двойни стаи, обзаведени в ненатрапчив стил, изцяло в унисон с обкръжаващата атмосфера и със самостоятелен санитарен възел. Апартамента се намира на втория етаж и се състои от две стаи – спалня и двойна стая с общ санитарен възел. Едната двойна стая, разположена на първия етаж, има самостоятелен излаз към единия от чардаците, от който се разкрива прекрасна гледка към Родопа Планина.

Любопитно е, че името на къщата идва от стара типично ковачевска фамилия, чиято собственост са били няколко къщи в селото. Дренкова къща е построена на мястото на една от тях, като неразрушимата скала, с впечатляващи размери, която навремето е крепяла старата къща и до ден днешен не може да остане незабелязана. Всъщност се надяваме тя да даде на къщата поне 100 години живот!

Comments are closed